6. évfolyam

6.a osztály – Faller cukrászat

A 6. a osztály tanulóival a Faller cukrászat termelőüzemét látogattuk meg. A cukrászat Cinkotán található. Az üzem a család kertes házának alsó szintjén működik. A tulajdonosok körbevezettek minket az épületen: a szárazanyagraktárból indultunk, ahol a polcokon nagy tételben sorakoznak a sütemények hozzávalói: liszt, cukor, vaníliás cukor, sütőpor, csokoládépasztilla, de ugyanott tárolják a sütőpapírt is. A következő helyiség a tojásraktár, ahol szigorú előírások szerint kell a tojást tárolni: minden más alapanyagtól elkülönítve, külön helyiségben, külön hűtőben, és a sütés előtt olyan mosogatóban kell gondosan megtisztítani, amit semmi másra nem használnak. Ezután arra a részre értünk, ahol a tészták, piskóták sütése történik. Majd megnéztük, ahogy a dolgozók a krémeket, mázakat, töltelékeket készítik. Ottjártunkkor az egyik cukrász a sajtos rolót töltötte, egy másik dolgozó pedig a puncstorta rózsaszín mázával húzta át a süteményt. A rövid, de érdekes bemutató végén kóstolót is kaptunk aprósüteményekből, majd kérdéseket tehettünk fel a tulajdonosoknak. Megtudtuk, hogy 40 éve alapították a cukrászatot. Ma már számtalan helyre szállítanak Budapestre és környékére, többek között a Parlamentbe is. Ahhoz, hogy nyitásra az üzletek hűtőiben sorakozzanak a finomabbnál finomabb sütemények, a cukrászat dolgozóinak hajnali 4 órakor el kell kezdeniük minden nap a munkát. Az üzemlátogatás után a közelben található cukrászdájukban vásároltunk magunknak egy-két szelet süteményt, és a kellemes őszi napsütésben fogyasztottuk el az üzlet teraszán.

6.b osztály

Feltöltés alatt…